Zakres obowiązków kucharza w restauracji
To, co będzie należało do obowiązków kucharza zależy głównie od funkcji jaką pełni on w danej restauracji, stołówce czy barze. Szef kuchni i pomocnik kuchenny - na przykład - mają zupełnie inny zakres kompetencji, choć rolą obydwu jest jak najlepiej przygotowywać posiłki do wydania. Warto wspomnieć, że nie bez znaczenia jest też rodzaj placówki, w której dany pracownik jest zatrudniony. Inaczej wygląda praca kucharza w prywatnej knajpie, inaczej w hotelu czy szkole.
Często to nie samo gotowanie jest głownym zajęciem pracownika, a wybór, zakup czy wstępna obróbka składników do konsumpcji. Zamieszczona lista obowiązków odnosi się do niemalże wszystkich czynności, za które może być odpowiedzialny kucharz, choć w większości miejsc pracy nie trudni się on spełnianiem każdego wymienionego w niej punktu.
Główne obowiązki kucharza:
- przygotowanie potraw
- ustalanie karty dań
- wybór naczyń do podawania dań
- wybór sprzętów do przygotowania dań
- nadzór nad jakością zamówionej żywności
- dopilnowanie racjonalnego zarządzania składnikami
- dopilnowanie przestrzegania przepisów BHP w kuchni
- rozdzielanie prac pomocnikom pracującym w kuchni
- ustalanie estetycznych sposobów podawania potraw
- zarządzanie budżetem na wydatki spożywcze
- dopilnowanie porządku i przestrzegania zasad higieny w kuchni
- wydawanie poleceń osobom odpowiedzialnym za przygotowanie produktów do gotowania
- nadzorowanie świeżości używanych składników spożywczych
- ustalanie wzorca doprawiania i czasu przygotowania występujących w karcie dań potraw
- dbanie o odpowiednie czyszczenie, przechowywanie i ewentualną wymianę przyrządów używanych w kuchni
- udzielanie informacji gościom na temat składników używanych w potrawach oraz odpowiadanie na ewentualne zarzuty i skargi
- znajomość zasad dotyczących żywienia i wcielanie ich w przygotowywane potrawy.