nie pobieramy opłat za korzystanie z serwisu!
1. Nadaj bezpłatnie ofertę pracy

zobacz regulamin serwisu

2. Zaczekaj na akceptację moderatora

pracujemy: pn - pt 8.00 - 18.00

Kucharz
LiderPracy.pl > Artykuły:

Zakres obowiązków kucharza w restauracji


To, co będzie należało do obowiązków kucharza zależy głównie od funkcji jaką pełni on w danej restauracji, stołówce czy barze. Szef kuchni i pomocnik kuchenny - na przykład - mają zupełnie inny zakres kompetencji, choć rolą obydwu jest jak najlepiej przygotowywać posiłki do wydania. Warto wspomnieć, że nie bez znaczenia jest też rodzaj placówki, w której dany pracownik jest zatrudniony. Inaczej wygląda praca kucharza w prywatnej knajpie, inaczej w hotelu czy szkole.

Często to nie samo gotowanie jest głownym zajęciem pracownika, a wybór, zakup czy wstępna obróbka składników do konsumpcji. Zamieszczona lista obowiązków odnosi się do niemalże wszystkich czynności, za które może być odpowiedzialny kucharz, choć w większości miejsc pracy nie trudni się on spełnianiem każdego wymienionego w niej punktu.


Główne obowiązki kucharza:

- przygotowanie potraw

- ustalanie karty dań

- wybór naczyń do podawania dań

- wybór sprzętów do przygotowania dań

- nadzór nad jakością zamówionej żywności

- dopilnowanie racjonalnego zarządzania składnikami

- dopilnowanie przestrzegania przepisów BHP w kuchni

- rozdzielanie prac pomocnikom pracującym w kuchni

- ustalanie estetycznych sposobów podawania potraw

- zarządzanie budżetem na wydatki spożywcze

- dopilnowanie porządku i przestrzegania zasad higieny w kuchni

- wydawanie poleceń osobom odpowiedzialnym za przygotowanie produktów do gotowania

- nadzorowanie świeżości używanych składników spożywczych

- ustalanie wzorca doprawiania i czasu przygotowania występujących w karcie dań potraw

- dbanie o odpowiednie czyszczenie, przechowywanie i ewentualną wymianę przyrządów używanych w kuchni

- udzielanie informacji gościom na temat składników używanych w potrawach oraz odpowiadanie na ewentualne zarzuty i skargi

- znajomość zasad dotyczących żywienia i wcielanie ich w przygotowywane potrawy.